25 Nisan 2014 Cuma

Hamilelikte Beslenme 2

Bu yazımda da sizlere benim kadın doğum doktorumun, hamileliğimin ilk haftalarında verdiği beslenme tavsiyelerinden bahsedeceğim. Genel olarak hamilelik süresince yararlanabileceğiniz temel bilgilendirmeler yanında, hamileler için örnek bir beslenme listesini de bu yazımda bulabilirsiniz.

tahıllar enerji kaynağıdır
Tahıllar en iyi enerji kaynaklarındandır
 *Hamileliğin 20 haftasından itibaren enerji gereksinimi artar. Bu gereksinimi karşılamak için günlük ek olarak 300 kalori daha alınmalıdır. En iyi enerji kaynakları: Tahıllar (ekmek, pirinç, makarna vb), kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut vb) ceviz, fındık, badem, taze ve kurutulmuş meyveler, pekmez, bal ve bitkisel sıvı yağlardır.

* Proteinler vücudun yapı taşlarıdır, bebeğin gelişimi ve büyümesi için gereklidir. Alınan proteinin %60'ı hayvansal besinlerden (et, süt, yumurta, yoğurt, peynir vb) karşılanmalıdır. Her gün iki kibrit kutusu kadar peynir, en az iki su bardağı süt, yoğurt ve ya ayran tüketilmelidir. Tüketilen Omega-3 kaynağı besinler bebeğinizin göz, beyin ve sinir sistemi gelişimini olumlu etkiler. Haftada 2-3 kez balık ve günde 1-2 adet ceviz yenilmesi ihtiyacı karşılayabilir. (Eğer siz de benim gibi hamileliğiniz süresince balık yiyemiyorsanız dışarıdan omega-3 takviyesi almanız gerekebilir. Burada konuyla ilgili yazımı bulabilirsiniz)
protein
Proteinler
* Hamilelikte kansızlık (anemi) sık görülebilir. Bu durumdan korunmak için kırmızı et, yumurta, pekmez, kuru baklagil, taze sebze, meyve ya da taze sıkılmış meyve suları tüketilmelidir. Yemeklerden 1 saat önce ve sonra çay ya da kahve tüketmemelisiniz.

*Zengin vitamin kaynağı olan taze sebze ve meyveleri her öğünde düzenli olarak tüketmelisiniz. Yemeklerinizde mutlaka iyotlu tuz ve sıvı yağları kullanın.

*Her gün mutlaka 10-13 bardak su için.

ÖRNEK BESLENME LİSTESİ

SABAH
*1 su bardağı süt
*1 yumurta
*1 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
*1 tatlı kaşığı pekmez, bal ya da reçel
*1 portakal, havuç ya da domates
*1-2 dilim ekmek

ARA ÖĞÜN
*1 porsiyon meyve

ÖĞLE
*1 porsiyon etli sebze yemeği ve ya kuru baklagil yemeği
*1 porsiyon pilav ya da makarna
*1 kase yoğurt
*1 porsiyon salata
*1-2 dilim ekmek

ARA ÖĞÜN
*1 porsiyon meyve
*1 dilim börek ya da kek ya da 1 kibrit kutusu peynirle bir dilim ekmek ve ya galeta

AKŞAM
*1 porsiyon yayla, mercimek, tarhana ya da domates çorbası
*2-3 köfte büyüklüğünde et, balık ya da tavuk
*1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği
*1 porsiyon salata
*1-2 dilim ekmek

GECE
*1 su bardağı süt

Bu listede hamilelik süresince günlük alınması gereken besinler ve miktarları verilmiş. Siz bu listeyi örnek olarak alıp kendinize göre uyarlayabilirsiniz. Bu bir diyet listesi değil sağlıklı beslenme için gerekli olan besinler ve miktarlarının belirtildiği bir örnektir. Eğer normale göre kilonuz fazla ya da az ise mutlaka biz uzmanla görüşmelisiniz. Kendi başınıza asla bir diyet uygulamayın!

Sevgiler

Burcu

 



0 yorum:

Yorum Gönder

 

Ekemiş Anne Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template